I helsetjenesten
På skolen
I arbeidslivet
For studenter
Kursportal_knapp
Kursportal_knapp_hover
08. juni 2023

Historier til livsmestring

På nettstedet thehumanaspect.com finner du videointervjuer med over 800 kjente og ukjente mennesker fra hele verden, som deler sine historier om blant annet sorg, savn, misbruk, avhengighet, pårørendesituasjoner og selvfølelse.
Historier til livsmestring
Foto: Mathias Hagen
Ellipse%2035
Bethi
Tekst:

​Bethi Dirdal Jåtun

Journalist
– Å se og høre mennesker fortelle sin livshistorie, kan hjelpe andre til å sette ord på egne følelser. Gründer og leder for stiftelsen The Human Aspect, Jimmy Westerheim, sammenligner nettsidens funksjon med gruppesamtaler.
 
– I videoene forteller mennesker om hvordan de har håndtert sin situasjon, noe som kan være til inspirasjon. Historiene kan også hjelpe andre til å sette ord på egne følelser. Det personlige i intervjuene, samt måten de er produsert på, gjør at de ofte skaper en utløsende effekt, sier han.
 

Nye intervjuer hver uke

«Verdens første livserfaringsbibliotek», som gründeren selv kaller nettstedet, ble lansert i desember 2016. Siden den gang har to til tre nye intervjuer blitt publisert hver eneste uke, og brukerne av siden vokser i antall for hver eneste dag som går.
 
– Så langt har vi hatt 200 millioner visninger i sosiale medier, og vi har 150.000 følgere på Facebook, der vi også deler filmsnutter fra intervjuene, forteller Westerheim som selv har opplevd utfordringer i forbindelse med mobbing, selvmordstanker og en alkoholisert far. Han er selv en av de 800 som har valgt å dele sin historie.
 

Intervjuobjektene

– Alle intervjuobjektene stiller opp gratis, forteller han og legger til at motivasjonen for å gjøre det som regel bunner i tre ting: Å være til nytte for andre, å bidra til avstigmatisering eller å få det bedre selv – ved å dele.
 

Vi mangler et emosjonelt vokabular, vi mangler kunnskap og vi ser at psykiske utfordringer fortsatt er et stort samfunnsstigma.


– Når man er åpen om noe som fortsatt er stigmatisert i samfunnet, kan reaksjonene være mange, men vi opplever at de som deler er stolte og takknemlige over muligheten til å få gjøre nettopp det, sier han.
 
Intervjuobjektene tar enten kontakt selv, eller kommer som et resultat av research.
 
– Vi samarbeider med organisasjoner som ADHD Norge, Barn av Rus og Leve – som alle er i kontakt med mennesker som har opplevd tøffe ting og som noen ganger ønsker å dele. Vi har et eget team som jobber med dette, forteller Jimmy.
 

Gratis tilbud

Siden etableringen i 2016, har The Human Aspect vokst til en organisasjon med et team på over 50 personer. Penger til prosjekter og drift, kommer gjennom ulike tilskuddsordninger, donasjoner, private givere og bedrifter som stiller opp pro bono.
 
– Det er viktig å ha en finansieringsstruktur som ikke utelukkende hviler på tilskudd, sier han, og innrømmer samtidig at det krever beinhard jobbing. Men det er verdt det:
 
– Vi mangler et emosjonelt vokabular, vi mangler kunnskap og vi ser at psykiske utfordringer fortsatt er et stort samfunnsstigma. Dette vil vi gjøre noe med! Derfor er det så viktig at tjenesten er gratis. Intervjuene skal være tilgjengelige for alle, fastslår han.
 
I løpet av de siste tre årene har de jobbet mer strategisk i forhold til tjenestene de skal levere.
 

Flere bein å stå på

– Vi utvikler blant annet refleksjonsspørsmål og fakta rundt de ulike temaene, slik at brukerne våre kan lære enda mer. Vi har også podcasten «Hverdagspsyken», som kommer med én ny episode hver uke, der vi snakker med ulike fagfolk og med mennesker som erfarer ulike utfordringer i livet.
 
The Human Aspect tilbyr også foredrag, undervisning og workshops om psykisk helse både til arbeidsplasser og i skolen. Under pandemien leverte de blant annet digitale foredrag ansatte i DNB og KPMG, samt til studenter ved OsloMet og Drammen videregående skole.
 
Jimmy Westerheim mener dessuten at intervjuene også har stor verdi for fagpersoner:

– Intervjuene kan gi nyttige innfallsvinkler i møte med pasienter og klienter, kanskje spesielt i psykiatrien, sier han.

Du kan selv utforske livserfaringsbiblioteket gratis på thehumanaspect.com
Tilbake_pil
Tilbake
printer
Skriv ut