I helsetjenesten
På skolen
I arbeidslivet
For studenter
Kursportal_knapp
Kursportal_knapp_hover
01. september 2022

Åpner kinosaler og samfunnshus

Flere kommuner og nettverk inviterer til lokale samlinger under Pårørendekonferansen. – Dette er en ferdig pakke og kick-off for vår pårørendesatsing, sier Hilde Holand, USHT Nordland.
Åpner kinosaler og samfunnshus
Ellipse%2035
Vilhelm
Tekst:

​Vilhelm Viksøy

Journalist og mediaansvarlig
Det er et langt navn, men det hindrer dem ikke i å handle raskt. Utviklingssenter for sykehjem hjemmetjenester i Nordland, USHT Nordland, fikk ideen under Arendalsuka i midten av august. Nå åpner de kinosalen i Meieriet kultursenter i Vestvågøy kommune, og de inviterer ulike fagtjenester, frivillige og pårørende til samling – med gratis lunsj.

– Vi aner ikke om vi blir 3 eller 30, men arrangement blir det uansett, sier Hilde Holand.

Dagen starter med en lokal status før det «settes over til» sendingen fra Pårørendekonferansen. Deretter blir det en lokal avslutning med tema – «hvordan står det til her hos oss?».

– Vi får en ferdig pakke om pårørendeperspektiv som gir oss en verdifull kick-off til en pårørendesatsing her i Nordland. Det er til stor hjelp for oss, sier Holand.
 

Et par pårørende reiste seg i salen og takket for at de fikk være med på dette.

Christiane Nielsen

Ideen kom under en stand-samtale på USHT-stand i Arendalsuka i midten av august. Tiden til planlegging har derfor vært kort, men mer enn stor nok. Med selve konferansen ferdig planlagt, var det bare rammene igjen å legge på plass.

Idemaker til å gjøre det som et felles arrangement, var Christiane Nielsen fra USHT Innlandet Hedmark.

– Ja, det stemmer. Jeg stod på standen og pratet med Hilde og fortalte om vårt arrangement i fjor. Det var et samarbeid med Hamar kommune. Vi hadde lånt kinosalen på Hamar og invitert både fagpersoner og pårørende til felles arrangement, sier Christiane Nielsen.

Erfaringen de gjorde var så god, at suksessen skal gjentas i år. I år inviterer de hele Hedmark i Innlandet, serverer gratis lunsj og har invitert aktører med pårørendetilbud til å ha stand utenfor kinosalen. Denne gang er Grue kommune vertskap. Ordføreren åpner dagen, Christiane Nielsen trekker linjene til slutt.

– Vi fikk mange gode tilbakemeldinger i fjor, særlig fra pårørende. En reiste seg etterpå og takket for at de fikk være med på dette. En slik dag har stor verdi for pårørende. Bare det å bli invitert, gir dem en opplevelse av å være sett og inkludert, sier Christiane Nielsen fra USHT Innland Hedmark.

Dagen blir en del av i et pårørendeprosjekt ved USHT. I prosjektet inngår et tilbud der frivillige gir avlastning slik at pårørende får pusterom fra sine omsorgsoppgaver. I tillegg gis undervisning til pårørende om deres roller og rettigheter og til ansatte om hvordan de kan støtte og anerkjenne pårørende.

Pårørendekonferansen arrangeres digitalt 21. september. Tema er "Pårørende – fra ekstraoppgave til inkludert?". Les mer og meld på – Pårørendekonferansen.no
--
Foto: Jann-Magne Kasteng-Jakobsen / Meieriet kulturhus
Tilbake_pil
Tilbake
printer
Skriv ut