Svakheter i pasientoppfølging kan dermed få negative konsekvenser for langt flere enn vi først ville antatt. Å være vitne til at en du bryr deg om er fortvilet og utrygg, gjør noe med oss. Ting henger nemlig sammen.
I en kommentar stiller Solveig G. Sandelson noen veldig viktige og betimelige spørsmål: Klarer vi å løse det? Er det bare snakk om mer folk og penger, og dermed en uløselig oppgave? Endre kulturen på ulike sykehjem og avdelinger? Måten vi jobber og organiserer oss på? Hva må til?
Det må helt klart noe til. Vi på Pårørendesenteret tror at vi kan tilføre debatten viktige perspektiv. Mer folk og penger er urealistisk. Men hva med de andre spørsmålene?
Vi som jobber på Pårørendesenteret, og har kontakt med dyktige fagpersoner, vet at muligheten for etisk refleksjon er noe de etterspør. Å få satt pårørendearbeid i system er det, utrolig nok, ingen som har et formelt ansvar for, verken i helseforetakene eller i kommunene.
Det er derfor det oppleves underlig at det finnes nasjonale kompetansesenter for nær sagt alt, men ikke for pårørendearbeid. Noen eksempler: Nasjonalt kompetansesenter for AD/HD, Tourettes Syndrom og Narkolepsi, Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer, Nasjonalt kompetansesenter for minoritetshelse, Nasjonalt kompetansesenter for amming og Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin.