Bare i Oslo vistes Pårørendekonferansen på storskjerm i åtte bydeler, et tall arrangørene regner med kommer til å stige ytterligere neste år.
Vi besøkte Innovasjonsparken i Stavanger, der pårørende og flere av de ansatte på bygget var samlet. Tidligere helseminister, nå statsforvalter i Rogaland, Bent Høie, åpnet dagen.
– De kom fram til at det var å mestre sitt eget liv, noe man kan gjøre om man har kroniske sykdommer eller funksjonsnedsettelser. Men ofte vil man da trenge hjelp. De nærmeste til å hjelpe, er de pårørende, sa Høie, og plasserte med dette de pårørende i sentrum.
– Vi er mange pårørende, og blir flere. I regjeringen følger vi opp pårørendestrategien. Det er behov for det bedre samarbeid mellom pårørende og helse- og omsorgstjenesten, og det er helt nødvendig at pårørende får trygge rammer, støtte, veiledning, god hjelp og avlastning, sa han.
– For oss er dette et svar på at det er et stort behov for kunnskap, påfyll og for å vise mangfoldet på pårørendefeltet. Vi klarer ikke å dekke alt, men forsøker å vise at pårørenderollen har mange fellestrekk uavhengig av diagnose. Det trenger fagfolk å vite i møte med pårørende, sier Unn Birkeland, til daglig leder av det nasjonale Pårørendesenteret og leder og programleder på Pårørendekonferansen.
– Jeg tror ikke det fins noe tak. Min forventning er at Pårørendekonferansen om noen år vises i hver eneste kommune i dette landet – og at den er åpen for publikum. I dag har Oslo åtte arrangementer, et tall jeg tror kommer til å øke neste år. Trolig vil også de andre store byene komme etter, svarer Birkeland som allerede neste måned innkaller konferansekomiteen til planlegging av neste års konferanse som avholdes onsdag 24. september.
Fra skjermen i Innovasjonsparken fastslår Else Kåss Furuseth: – Sammen er vi mindre alene.
Noe som er et viktig aspekt ved den årlige Pårørendekonferansen.
Meld deg på nyhetsbrevet allerede nå og få oppdateringer om neste års konferanse.