3. og 4. mars 2025 er det tid for ny runde av kurset Pårørendearbeid og fagutvikling i praksis. Hva inspirerer deg og hvordan kan du ivareta deg selv som fagperson i møte med pårørende? – Bli med i felles læring og inspirasjon av hverandre.
Pårørendekonferansen 2021: Møt filosof Einar Øverenget
Filososf Einar Øverenget setter søkelyset på pårørende og selvforståelse i sitt foredrag under Pårørendekonferansen 2021 som arrangeres digitalt 22. september 2021.
Tekst:
Bethi Dirdal Jåtun
Journalist
Einar Øverenget er en av Norges mest anerkjente filosofer, en ettertraktet foredragsholder og forfatter. Han har en doktorgrad i filosofi fra Boston College, var opprinnelig med på å danne Humanistisk Akademi i 2000 og er i dag professor i filosofi ved Høgskolen i Innlandet.
Å være en aktør
Øverenget har gitt ut flere bøker og er en aktiv samfunnsdebattant og foredragsholder med fokus på å gjøre filosofi mer tilgjengelig for folk flest. Om foredraget under Pårørendekonferansen 2021 sier han:
«På den ene siden er man som pårørende satt i en situasjon man ikke har valgt, samtidig vil det være lite hensiktsmessig å holde på en selvforståelse som offer – ganske enkelt fordi pårørende også må være sterke aktører. Jeg underkjenner ikke påkjenningen det er å være pårørende – men de kan også hente styrke fra den menneskelige evnen til å være en aktør, og det gir styrke.»
Det er et begrepspar som er spennende i den sammenheng og det har jeg hentet fra pedagog Roald Nygård: «Brikke eller aktør – hva er din selvforståelse».
Forfatteren Øverenget
Einar Øverenget har lenge vært husfilosof i «Nitimen» og på «God Morgen Norge», og er også fast spaltist i Dagbladet Magasinet. Han har også skrevet en rekke bøker, blant annet Hannah Arendt (2001), Eksistens (2003), Å bli sin egen venn (2004), Lykkens filosofi (2006), Livets Øyeblikk (2007) og Hemmeligheter (2009). I tillegg har han også skrevet barnebøkene «Sokrates og pappa» (2009) og «Sokrates og pappa tar seg tid» (2011).
Pårørendekonferansen, program og påmelding, finner du her.