Hva inspirerer deg og hvordan kan du ivareta deg selv som fagperson i møte med pårørende? Høsten 2024 tilbyr vi våre første undervisningsemner – bli med i felles læring og inspirasjon av hverandre.
Regjeringen med ekstrabevilgning til hjelpetelefoner
Landets hjelpetelefoner for selvmordsforebygging har blitt ringt ned etter Ari Behns bortgang. Nå styrker regjeringen tilbudet med 10 millioner kroner.
Tekst:
Bethi Dirdal Jåtun
Journalist
Med bakgrunn i den økte pågangen på hjelpetelefoner for selvmordsforebygging den siste tiden, øker regjeringen bevilgningen til Kirkens SOS og Mental Helse med 10 millioner kroner. Det meldte helse- og omsorgsdepartementet mandag denne uken.
Ekstremt stor pågang
Både Mental Helse og Kirkens SOS har varslet at pågangen på deres hjelpetelefoner etter Ari Behns bortgang har vært så stor at de ikke har fått svart mer enn rundt 60 prosent av de som ringer.
– Jeg er veldig glad for den innsatsen som både frivillige og ansatte legger ned i våre ulike hjelpetelefoner og chat-tjenester. For mange er det en trygghet å vite at noen er der for å lytte når det trengs. Hjelpetelefonene melder at de ikke får svart alle som ringer inn, derfor ønsker vi nå å styrke dette tilbudet, sier helseminister Bent Høie (H).
Bevilgningene til Mental Helses hjelpetelefon øker dermed til totalt 24,8 millioner kroner, mens bevilgningen til Kirkens SOS øker til 25 millioner kroner.
Pårørendesenteret vil bidra
Høie har også bedt Helsedirektoratet om så raskt som mulig å gå ut med ny og oppdatert informasjon om hvor mennesker som har selvmordstanker, eller som er bekymret for andre, kan søke hjelp.
Pårørendesenteret har ikke opplevd unormalt stor pågang på sin hjelpelinje som følge av det som har skjedd, noe daglig leder Unn Birkeland kommenterer slik:
– Vårt hjelpetelefontilbud har foreløpig ikke kommet med i denne sammenheng, noe vi akter å gjøre noe med. Behovet er stort, og vi kan bistå. Det er gledelig at regjeringen bevilger mer penger slik at hjelpetelefontilbudet styrkes.
Mer informasjon nødvendig
– For å hindre at mennesker tar sitt eget liv, må vi sørge for at de som sliter, får hjelp når de trenger det. Derfor vil vi nå synliggjøre ytterligere hvor man kan få hjelp. Det kan være å ringe legevakten på telefon 116 117, en hjelpetelefon, eller å kontakte fastlegen sin. Det er hjelp å få, sier Høie til NTB.
Regjeringen arbeider også med en ny handlingsplan for forebygging av selvmord.