I helsetjenesten
På skolen
I arbeidslivet
For studenter
Kursportal_knapp
Kursportal_knapp_hover
05. april 2024

Samlet ansatte og studenter med interesse for pårørendearbeid

SHARE – Senter for kvalitet og sikkerhet i helsetjenesten og Nettverk for pårørendeforskning ved Det helsevitenskapelige fakultet på UiS inviterte i fjor høst ansatte til visning av Pårørendekonferansen. Dette er et eksempel på hvordan Pårørendekonferanse-gatheringer kan gi inspirasjon og ny innsikt.
Samlet ansatte og studenter med interesse for pårørendearbeid
Ellipse%2035
UiS%20Profilbilde%20rev
Tekst:

​Eigil Kloster Osmundsen

Rådgiver, Universitetet i Stavanger

Tema for konferansen var i 2023 «Pårørende – på liv og død». Nyvinningen til Pårørendekonferansen var muligheten til at utdanningsinstitusjoner og organisasjoner kunne se konferansen sammen. Det helsevitenskapelige fakultet ved UiS sto for én av totalt 45 slike sammenkomster. Disse hadde totalt i overkant av 3000 deltakere. 

– Å være pårørende er allmennmenneskelig. Hvis du ikke er det, kommer du enten til å bli det eller selv trenge pårørende. Å være sammen med kolleger og kunne dele opplevelsen og diskutere i pausene var veldig givende. Jeg håper samtlige helsefaglige utdanninger ved UiS plukker dette opp og sammen skaper en gigantisk markering av pårørendedagen i 2024, sier Inger Johanne Bergerød, som arrangerte samlingen sammen med stipendiat Cecilie Erga og rådgiver Eigil Kloster Osmundsen.

I løpet av den seks timer lange direktesendingen sørget kyndige fagpersoner og personlige historier for å ta de fremmøtte inn i en høyst aktuell tematikk. Pårørendekonferansen retter seg mot pårørende og fagpersoner i ulike yrkesgrupper. Konferansen favner bredt, så her var det påfyll for enhver smak.

Konferansen ble ledet av Unn Birkeland, som er daglig leder i Stiftelsen Pårørendesenteret, sammen med velkjente Else Kåss Furuseth medprogramleder. Seerne fikk også høre på andre kjente navn fra både forskningsfeltet og fagfeltet.
 

Å være pårørende er allmennmenneskelig. Hvis du ikke er det, kommer du enten til å bli det eller selv trenge pårørende. Å være sammen med kolleger og kunne dele opplevelsen og diskutere i pausene var veldig givende. 

Inger Johanne Bergerød, postdoktor innen kvalitet og sikkerhet i helsetjenesten



Rogaland godt representert i programmet

Sandnes kommune ble i løpet av sendingen tildelt prisen «Årets pårørendekommune». «Mens flere kommuner enda ikke har fått på plass en pårørendestrategi, lanserte Sandnes sin allerede i 2017. Sandnes kommune har vært opptatt av å involvere pårørende i sitt planarbeid og spurt dem til råds, noe som har vært betydningsfullt», heter det i juryens begrunnelse.

Tone Ueland og Stine Høien fra Jæren er begge mødre til barn som er født med store hjelpebehov. De har ulike erfaringer med å få barn som trenger mye bistand, og at hjelpeapparatet må inn i familiens liv. Nå er begge barna døde, og mødrene var på plass i studio for å dele familienes erfaringer i møte med hjelpere fra ulike instanser.

Mellom de sterke innleggene og informative redegjørelsene sto Sigvart Dagsland fra Stavanger for de musikalske innslagene sammen med hans ektefelle og musiker Karoline Krüger. De har begge vært pårørende til hverandre, noe som sies å ha formet ikke bare deres menneskelige sider, men også de kunstneriske.

Jannicke Mellin-Olsen er overlege ved Bærum sykehus og har arbeidet med pasientsikkerhet i mer enn 40 år som lege, men også som pårørende og pasient. Hun har vært president for Verdensføderasjonen for anestesileger (WFSA) og har mange roller innen pasientsikkerhet nasjonalt og internasjonalt. Overlegen er også tilknyttet SHARE, og holdt et innlegg med tittelen «Hvordan si unnskyld når det har gått galt?».

 

Opptatt av å fremme pårørendearbeid

En av de UiS-ansatte som satte av dagen til faglig påfyll og sosialt samvær var Bente Hamre Larsen, som til daglig er stipendiat i folkehelse ved Avdeling for folkehelse ved Det helsevitenskapelige fakultet. Hun synes den tverrfaglige belysningen av pårørendefeltet bidrar til å løfte tematikken og minne oss på hvor viktig dette arbeidet faktisk er.

– Det er veldig trivelig å samles her og følge med på konferansen sammen. På denne måten får vi også anledning til å diskutere det som vises med hverandre i pausene, sier Larsen.

Som de sa på konferansen skal de fleste på et tidspunkt bli pårørende. Denne kunnskapen er derfor viktig å tilegne seg. Særlig vi som jobber med utdanning av helsepersonell bør være veldig bevisste på dette. 

Dagrunn Nåden Dyrstad, førsteamanuensis i helsevitenskap, UiS



Takknemlig for tilbudet

Nina Vatland er universitetslektor i paramedisin ved Avdeling for kvalitet og helseteknologi ved Det helsevitenskapelige fakultet, og er også studieprogramleder for den populære bachelorutdanningen. Hun synes programmet så veldig spennende ut på forhånd, og gledet seg derfor å være til stede under hele den digitale visningen.

– Det har blitt delt flere veldig sterke historier under konferansen i dag, og jeg kjenner at det gjør inntrykk. Dette understreker viktigheten av pårørendearbeid, og jeg er veldig takknemlig for at vi får dette tilbudet. Forhåpentligvis kan vi gjøre dette igjen neste år, sier Vatland avslutningsvis.

«Når hverdagslivet snur»
Årets digitale Pårørendekonferanse arrangeres 18. september. I år setter vi søkelyset på hvordan det er å være pårørende over lengre tid, på hvordan vi kan finne gode veier videre og på at håpet finnes selv når alt synes håpløst. Som alltid belyses tema ut fra både fagpersoners og pårørendes perspektiv i tillegg til ny forskning på området.

Meld deg på og les om det spennende programmet på Pårørendekonferansen.no

Tilbake_pil
Tilbake
printer
Skriv ut