Det kan være mange grunner til at ansatte ikke klarer å kombinere livsbelastninger på hjemmebane med full jobb. Vi vet at det er mye helse i arbeid, men vi vet også at langvarige sykefravær øker faren for å falle ut av det ordinære arbeidsliv.
Å komme tilbake på jobb etter en krevende pårørendesituasjon kan for mange oppleves skremmende og krevende. Mange kan være redde for at de ikke lenger vil innfri de krav og forventninger arbeidsplassen krever. Det er derfor av stor betydning at arbeidsplassen tilrettelegger for gode avklaringer og åpne prosesser. Dette bidrar gjerne til at den pårørende fortere finner tilbake til en meningsfull arbeidshverdag og en god arbeidsrytme.
Arbeidsplassen utgjør ofte en viktig del av nettverket vårt, og for de fleste vil det være av stor betydning for egen helse og trivsel å kunne stå i jobb.
Jeg er sikker på at uten arbeidet mitt, ville min mentale helse og livskvalitet blitt skadelidende.
Pårørende mor
Arbeidsdeltakelse på rett plass og i riktig omfang er vanligvis helsefremmende. Pårørende kan trenge tilrettelegging av arbeidsoppgavene sine, uavhengig av om de har vært sykemeldt eller ikke. Slik tilrettelegging fungerer bedre når det foregår åpent, heller enn i det skjulte.
Forutsatt at pårørende samtykker, er det en fordel at kolleger blir informert om tilretteleggingen som blir gjort. Dette kan øke forståelsen og bidra til et inkluderende og ivaretakende arbeidsmiljø. Da kan veien tilbake til jobb gå raskere og oppleves mer skånsom.