Å være pårørende til noen med spilleavhengighet kan få konsekvenser både for relasjoner og hverdagsfungering. I noen tilfeller går det ut over privatøkonomi, som igjen fører med seg store bekymringer. Dette kan få ulike uttrykk, som vansker med søvn, konsentrasjon, oppmerksomhet og irritabilitet.
Både pengespillavhengighet og dataspillavhengighet er skjulte sykdommer, og det tar ofte lang tid før de oppdages. Det er mye skam knyttet til tilstanden, både for den som er syk og for de pårørende.
Det antas at over 50 000 mennesker i Norge har en spilleavhengighet når det gjelder pengespill. Å spille pengespill blir en sykdom når den som spiller ikke lenger har kontroll over sin egen spilling. Det å spille tar all tid og energi og går på bekostning av jobb, skole, fritidsaktiviteter, familie og venner. Pengespillavhengighet går også ut over økonomien, og mange pådrar seg gjeld.
Det er også mange mennesker som er avhengige av å spille ulike former for dataspill. Spilling av dataspill, med eller uten involvering av penger, kan bli altoppslukende og fortrenge interessen for skole, fritid og venner. En som er avhengig av å spille dataspill, isolerer seg ofte fra andre.
De pårørende påvirkes
Når mennesker står i krevende pårørendesituasjoner over lengre tid, kan dette medføre at de jobber mindre, blir sykmeldt, eller slutter helt i jobben. I arbeidslivet trengs det økt oppmerksomhet rundt det å legge til rette for fleksible løsninger, slik at arbeidstaker klarer å kombinere arbeid med en krevende pårørendesituasjon.
I tilfeller der spilleavhengigheten også medfører negative økonomiske konsekvenser, vil det være ekstra viktig for pårørende å beholde inntekten sin. Her kan dialog mellom arbeidstaker og arbeidsgiver og god tilrettelegging for pårørende være av stor betydning.