Pårørende opplever jevnlig at de har opplysninger som kan være av betydning for helsehjelpen som ytes. Åpenhet og forutsigbarhet om hvordan opplysninger fra pårørende vil bli behandlet, er viktig. Det vil gi økt trygghet for pårørende som ønsker å dele informasjon.
Det kan gjøre at pårørende selv er bevisste på hvilken informasjon de ønsker å dele og hvilke konsekvenser det kan føre til. En slik informert dialog kan føre til større tillit og trygghet, men også til modige valg på tross av mulige konsekvenser. Slik kan viktig informasjon komme til nytte i helsehjelpen som gis til pasientens beste.
Pårørendeveilederen
Lovverket åpner for at pasientens innsyn i journalopplysninger fra pårørende kan begrenses når det er «klart utilrådelig» av hensyn til pårørende. Det betyr at det er en reell fare for konsekvenser av et visst omfang for pårørende.
Slike konsekvenser kan for eksempel være represalier fra pasienten overfor pårørende, som alvorlig forfølgelse eller trakassering. Det kan også dreie seg om trusler, vold eller andre belastende konsekvenser.
En dialog rundt dette er viktig for kartlegging av mulige konsekvenser og tiltak.
For å oppnå best mulig samarbeid, der pårørendes kunnskap kan komme til nytte, er det av viktig å anerkjenne betydningen av deres bidrag. Samtidig er åpenhet om helsepersonells plikter verdifull informasjon til pårørende.
Anerkjennelse kan bidra til at pårørende opplever å bli sett og hørt som viktige involverte i pasienten eller brukeren sitt liv. Åpenhet om behandling av opplysningene er viktig med tanke på tillit og forutsigbarhet i videre prosess.